Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Vad är nagelpsoriasis?

Många psoriasispatienter får psoriasis på naglarna och det är omkring hälften av de som har psoriasis som utvecklar nagelpsoriasis.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som orsakar att kroppen överproducerar hudceller som sedan dör och faller av i stora fjällande fläckar på huden, främst på knän, armbågar, skalp, händer, fötter och ländrygg. Många patienter med psoriasis får även problem med naglarna, hälften av alla drabbade får nagelpsoriasis. Av patienter med psoriasisartrit utvecklar hela 80 procent även nagelpsoriasis. Bara fem procent av patienter med nagelpsoriasis är helt fria ifrån psoriasissymptom på resten av kroppen. De fallen kan vara svåra att diagnostisera eftersom nagelpsoriasis är väldigt likt nagelsvamp, en annan sjukdom som orsakas av parasiterande mikroorganismer och som drabbar cirka tio procent av befolkningen. Ungefär en tredjedel av nagelpsoriasisdrabbade bär även på nagelsvamp.

Anledningen till att man får nagelpsoriasis

Orsakerna till nagelpsoriasis är inte helt klarlagda, men våra gener, vårt immunförsvar och vår miljö spelar troligen in. Sjukdomen kan utvecklas i alla åldrar men är vanligast hos vuxna. Den drabbar människor av alla etniciteter och män och kvinnor är drabbade i lika stor utsträckning. Nagelpsoriasis är inte en infektion och den är inte smittsam. Det är en kronisk sjukdom som inte kan botas, men den estetiska aspekten av tillståndet kan hållas i schack med hjälp av en lämplig behandling mot nagelpsoriasis.

Tecken på nagelpsoriasis

Symptom på nagelpsoriasis kan uppstå både på finger- och tånaglar. De vanligaste tecknen på nagelpsoriasis innefattar gropigheter i naglarna, att nageln släpper ifrån nagelbädden, missfärgningar och förändringar i nagelns form och tjocklek. Linjer i nageln, som går från sida till sida kan också uppstå och det kan också hända att nageln börjar falla sönder när den undre strukturen inte längre håller upp den. Utseendet och allvaret i nagelpsoriasis varierar från person till person. Det är en sjukdom som har en benägenhet att komma och gå. Ibland blossar den upp ordentligt och ibland kan det gå långa perioder helt utan symptom.

Vård av nagelpsoriasis

Om du lämnar nagelpsoriasis helt obehandlad kan den orsaka obehag, vara generande och skapa funktionella problem. Symptomen kan vara svåra att bli av med men nya behandlingar har gjort det lättare att få bukt men nagelpsoriasis. Milda fall kan behandlas med ytverkande salvor som innehåller till exempel steroider eller salicylsyror. Ett annat effektivt behandlingsmedel är Nalox, ett ytverkande medel som behandlar naglar drabbade av nagelpsoriasis. Nalox har också kliniskt bevisad effekt mot nagelsvampsinfektioner som är vanliga i samband med nagelpsoriasis. Med sin antisvampeffekt bryter Nalox ner de svampceller som vanligen orsakar nagelsvamp samtidigt som den motverkar missfärgningar och slätar ut nagelns yttre lager. Genom att binda fukten i nageln skapar Nalox en funktionell nagel och de första resultaten ser du ofta efter bara 1 veckas* behandling.

Om ytbehandlingar inte hjälper kan din doktor rekommendera steroidinjektioner i nageln men detta kan vara smärtsamt. Ljusterapi, invärtes medicinering eller att naglarna opereras bort är andra alternativ på behandling mot nagelpsoriasis. Oavsett vilken behandling du väljer ska du komma ihåg att det kan ta upp till ett år innan nageln har läkt helt. Psoriasis kan inte botas helt men med rätt behandling kan nagelns utseende och funktion förbättras avsevärt.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nalox – trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox motverkar nagelsvamp, minskar missfärgning och stärker och jämnar ut nagelns yta.

Orsaker till nagelpsoriasis

Psoriasis gör att kroppen överproducerar hudceller. Vem får nagelpsoriasis och varför?

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.