• Gropar. Gropar i naglarna är ett klassiskt tecken på nagelpsoriasis. Groparna kan vara grunda eller djupa och uppstår när naglarnas yta förlorar celler. En drabbad nagel kan ha bara en grop eller flera dussin.
  • Missfärgningar. En drabbad nagel utvecklar ofta en gulröd fläck under nageln. Fläcken kan se ut som en droppe blod eller olja. Smular sig nageln kan det ge en vit ton eller ibland brun eller gul. Den bleka halvmånen vid nagelfästet kan färgas röd om kapillärerna under nageln blir blodfyllda. Vita fläckar kan uppträda som ett tecken på leukonyki.
  • Förtjockad hud under naglarna. När hudvävnad byggs på under naglarna reser den sig ifrån nagel-bädden och blir öm. Det kallas subungual hyperkeratos och kan leda till att nageln lossnar, så kallad onykolys.
  • Onykolys. Det här är den medicinska termen för nagellossning som beror på att nageln släpper ifrån huden under den. Det börjar vanligtvis med en vit eller gul fläck vid nagelspetsen som sedan kryper bakåt mot nagelfästet. Onykolys ökar risken för att nageln ska bli infekterad av nagelsvamp och antar en mörk nyans.
  • Streck. Så kallade Beau-linjer, horisontella streck över nageln kan vara ett tecken på nagelpsoriasis. Psoriasisdrabbade naglar kan också utveckla tunna svarta linjer som sträcker sig ifrån början av nageln till nagelspetsen. De är egentligen tunna sprickor som beror på blödningar mellan nagel och nagelbädd.
  • Smulande naglar. Om naglarnas underliggande struktur inte är frisk kommer nageln att bli svag och börja falla sönder. Det här är ett vanligt tecken på nagelpsoriasis.
  • Förtjockningar. Om den psoriasissjuka nageln blir infekterad av en nagelsvamp börjar den tjockna och blir svår att klippa.

Behandling av nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis kan vara svårt att behandla, men du kan förbättra nagelns utseende och funktion med rätt behandling.

Orsaker till nagelpsoriasis

Psoriasis gör att kroppen överproducerar hudceller. Vem får nagelpsoriasis och varför?

Nalox – unik trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox motverkar nagelsvamp, minskar missfärgning, stärker och jämnar ut de yttre lagren av nageln. Ofta med synlig förbättring redan efter två veckor.

Läs mer