Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nagelsvamp - definition och fakta

Nagelsvamp är vår vanligaste nagelsjukdom och är orsaken till uppskattningsvis 50 procent av alla nagelproblem 1.

Vanliga symtom på nagelsvamp är missfärgningar samt tjocka och spröda naglar som vittrar sönder i kanterna. Nagelsvamp på tår är vanligare än nagelsvamp på fingrar och nagelsvamp förekommer oftare hos män än hos kvinnor. Nagelsvamp drabbar oftast vuxna och risken ökar med åldern då äldre personer har mer problem med blodcirkulationen såväl som tjockare och mer långsamt växande naglar. Nagelsvamp är mer vanligt hos personer över 60 år. Personer med dålig blodcirkulation, psoriasis, diabetes, nedsatt immunförsvar och personer där nagelsvamp är vanligt förekommande i familjen löper större risk att drabbas av sjukdomen.

Orsaken till nagelsvamp är oftast att en hudsvamp, till exempel fotsvamp, sprider sig till nageln. Åkomman är vanligare bland simmare och atleter eftersom den fuktiga, varma miljön är perfekt för en svamp att frodas i. Nagelsvamp är smittsamt hos personer som ofta använder offentliga bad och duschar, eller får manikyr och pedikyr med verktyg som använts på andra personer.

När svampen väl fått fäste i huden eller tånaglarna kan den sprida sig till fingernaglarna om du kliar dig på tårna eller fötterna. En annan riskfaktor för nagelsvamp i fingrar är överdriven handtvätt eller om du håller händerna i vatten i längre perioder, eftersom det skadar det naturliga skyddet kring naglarna och tillåter svampen att komma in.

Tecken på nagelsvamp

Nagelsvamp utvecklas över lång tid och är helt smärtfri i början så det kan vara lätt att missa symptomen. Dina symptom kan också variera beroende på vilken typ av svamp det är som orsakar infektionen. De vanligaste typerna av hudsvamp är dermatofyter, vilka orsakar de flesta av alla svampinfektioner i naglarna.

De tidigaste tecknen på en infektion är oftast en liten vit eller gul fläck under nagelns ytterkant. När svampen sedan fortsätter spridas följer symptom som tjocka naglar och sköra naglar. Det är inte ovanligt att uppleva att nageln blir missfärgad (generellt grön eller gul färg), förvrängd och tappar lyster och glans. En mörk färg utvecklas ibland när skräp fastnar under den infekterade nageln och nageln kan mjukna och börja falla sönder. När infektioner förvärras kan nageln släppa ifrån nagelbädden, en åkomma som kallas onykolys och som kan vara mycket smärtsam och till slut gör att nageln helt faller av. Lämnas en svampinfektion obehandlad kan den sprida sig till andra tår eller smitta andra människor.

Nagelsvampbehandling

Nagelsvamp kan vara svårbehandlad då infektionen ligger under nageln och du ser inte resultatet förrän den infekterade nageln växt ut och ersatts av en frisk nagel. Dina alternativ på behandlingar beror på vilken typ av infektion du har och hur svår den har hunnit bli. Mild till måttlig nagelsvamp kan oftast behandlas med receptfria topikala läkemedel. Nalox är det enda ytverkande medlet mot nagelsvamp som behandlar både symptomen och orsaken till svampinfektionen. Genom en antisvamp-effekt bryter Nalox ner de svampceller som vanligen orsakar nagelsvampn. Nalox behandlar också symptomen av en svampinfektion genom att återfukta nageln, jämna ut det yttersta skiktet, förändra nagelns mikromiljö och förbättra det yttersta skyddet. Även om nagelsvamp är svårbehandlad kan du se de första visuella förbättringarna efter bara en veckas* behandling med Nalox.

För bästa resultat är det viktigt att påbörja behandlingen så tidigt som möjligt och inte avbryta behandlingen tills en normal nagel har vuxit ut. För svåra infektioner som inte svarar på behandling med receptfria medel bör du uppsöka läkare. Du kan behöva starkare läkemedel i form av tabletter som tas oralt.


Referenser:


1 Thomas J et al. J of Clinical Pharmacy and Therapeutics 2010: 35; 497-519


Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Orsaker nagelsvamp

Nagelsvamp är den vanligaste nagelsjukdomen, men vad är orsaken till nagelsvamp?

Nagelsvamp och fotsvamp

Fotsvamp är en hudinfektion, medan onykomykos är en infektion i själva nageln.

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.