Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Fotsvamp och athlete’s foot

Nagelsvamp, eller onykomykos, är en vanlig komplikation hos idrottare med fotsvamp

Nagelsvamp, onykomykos, är en vanlig komplikation efter ett angrepp av fotsvamp. Både nagelsvamp och onykomykos beror på samma typ av svamp, dermatofyter, som trivs i varma, fuktiga miljöer och lever på död hudvävnad. Dessa svampar orsakar också revorm, ett ringformat hudutslag. Fotsvamp är en hudinfektion medan onykomykos är en infektion i själva nageln. Många personer som har fotsvamp kommer också att utveckla onykomykos eftersom svampen lätt sprids ifrån tårna till tånaglarna om infektionen inte behandlas.

Både fotsvamp och onykomykos är smittsamma och sprids lätt i omklädningsrum, gym, nagelsalonger, badhus och publika duschar. Svampen kan också spridas om man delar handdukar och kläder. Det är främst idrottare som drabbas av fotsvamp och på engelska har sjukdomen fått namnet athlete’s foot. Atleter är också särskilt utsatta för nagelsvamp då svettiga skor skapar perfekta förhållanden för svampen att trivas i.

Fotsvamp symptom

Det vanligaste symtomet på fotsvamp är sprucken, flagnande hud på fötternas sidor och mellan tårna. Ibland blir skinnet rött och irriterat och det kan klia eller rentav medföra en svidande smärta. Om infektionen sprider sig till naglarna kan du se missfärgningar på tånageln, som sedan sprider sig till hela nageln. Symptomen på nagelsvamp är ofta inte så tydliga i början men i takt med att infektionen förvärras blir naglarna spröda och förtjockade. Om de inte behandlas kan infektionen till slut göra att nageln släpper från sin bädd och faller av. Nagelsvampinfektioner är ofta inte smärtsamma från start men kan orsaka smärta och obehag om sjukdomen får utvecklas.

Fotsvamp behandling

Även om fotsvamp och nagelsvampinfektioner beror på samma svampart ska de inte behandlas på samma sätt. Fotsvamp är ofta en mild infektion och kan avhjälpas på bara några dagar eller veckor med rätt antisvampmedel. Ett läkemedel mot fotsvamp kan antingen komma som salva, spray, vätska, puder eller som tabletter i kombination med hygienråd så som att tvätta fötterna regelbundet med tvål och vatten och torka dem noggrant efteråt samt att använda strumpor och skor regelbundet.

Behandlingar mot nagelsvamp

Om din svampinfektion spridit sig till tånaglarna kommer du att behöva behandla dem separat. Nagelsvamp kan vara en tuff utmaning att behandla eftersom infektionen ligger inne i naglarna och behandlingen måste tränga in i nageln för att nå infektionen i nagelbädden. Infektionen kan inte heller helt avlägsnas förrän den infekterade nageln helt har växt ut till en ny frisk nagel, vilket kan ta upp till ett år.

Milda fall av nagelsvamp kan behandlas med receptfria topikala läkemedel, som svampdödande lack eller kräm, även om dessa behandlingar tenderar att ha en begränsad effekt. För milda till måttliga infektioner kan topikala behandlingar användas. Nalox är en medicinteknisk produkt vid nagelsvampsbehandling med kliniskt bevisad effekt mot ytliga nagelsvampangrepp. Nalox har en keratolytisk effekt och bryter ner de svampceller som vanligtvis orsakar infektionen. Nalox minskar även missfärgningar och stärker nagelns ytskikt och de första tecknen på en friskare nagel ser du redan efter två veckors behandling.

Om ingen av dessa behandlingar hjälper eller om infektionen förvärras kan din läkare skriva ut orala läkemedel. Dessa starka mediciner har dock bieffekter så var noga med att berätta för din läkare om andra eventuella sjukdomar du har och mediciner du tar som kan påverka antisvampmedicinens effekt. I vissa svåra fall kan det vara nödvändigt att operera bort den sjuka nageln.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nagelpsoriasis – lär dig mer

Vad är nagelpsoriasis och hur hanterar jag sjukdomen?

Nagelsvampsymptom

Nagelsvamp är orsaken till cirka 50 % av alla nagelproblem. Vilka är symtomen?

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.