Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nagelsvamp hos idrottare

Nagelsvamp är mycket vanligare hos idrottare än icke-idrottare.

Alla kan drabbas av nagelsvamp men sjukdomen är betydligt vanligare hos personer som idrottar. Idrottare är påverkade av nagelsvamp, eller onykomykos som det också kallas, och simmare har tre gånger så stor risk att bli infekterade än befolkningen i allmänhet. Svampen som orsakar onykomykos älskar mörka, varma och fuktiga miljöer så träningsskor ger de perfekta förhållandena för svampen att växa. Idrottare utsätter också ofta sina fötter och tår för upprepade skador vilket ger svampen tillfälle att tränga in i naglarna.

De flesta nagelsvampsinfektioner beror på dermatofyter, samma typ att parasiterande mikroorganism som orsakar fotsvamp. Infekterade tånaglar blir missfärgade och skiftar i gulgrönt eller brunt. Andra symtom på nagelsvamp är sköra naglar eller förtjockade naglar. Så småningom faller nageln sönder, spricker eller går av.

Riskfaktorer för nagelsvamp hos idrottare

Det finns flera orsaker till att nagelsvamp hos idrottare är så pass vanligt förekommande:

  • Frekvent användning av våta, varma miljöer där människor går runt barfota. Nagelsvamp är smittsamt och organismerna sprider sig snabbt i publika utrymmen som är associerade till sport, till exempel omklädningsrum, gym, badhus och gemensamma duschar.
  • Långvarig användning av varma fuktiga skor. Även om svettiga träningsskor inte kan orsaka svamp i sig kan de ge de perfekta förhållandena för en svamporganism att frodas. Har skon en gång blivit utsatt för smittan finns risk för återfall.
  • Större förekomst av fotsvamp. Simmare, löpare, fotbollsspelare och basketspelare visar sig vara särskilt mottagliga för fotsvamp, en hudsjukdom som gör huden på dina fötter, speciellt mellan tårna, röd, irriterad och kliande. Om fotsvamp inte behandlas sprids den lätt från fötterna till tå-naglarna, där den kan orsaka onykomykos. Så många som en av tre personer som lider av fot-svamp uppskattas också ha en nagelsvampinfektion.
  • Större risk för skador på tår och tånaglar. Löpare, dansare och idrottare utsätter sina fötter för större risker än andra och att ständigt utsätta tånaglarna för trånga träningsskor kan till slut göra dem inflammerade och tillåta vätskor att samlas under nageln. Detta gör naglarna mer mottagliga för svampinfektioner och kan så småningom orsaka deformerade naglar eller naglar som helt faller av. Problemen blir större om skorna är särskilt åtsmitande.
Beach holiday vacation sand

Förebyggande och behandling av nagelsvamp

Även om nagelsvamp är vanligt hos idrottare finns det flera saker du kan göra för att minimera risken att drabbas. Håll alltid tånaglarna vältrimmade och tvätta fötterna noga med tvål och vatten efter varje träning. Var noggrann med att torka fötterna ordentligt med en handduk efter varje dusch för att förhindra infektion och låt fötterna lufttorka så ofta som möjligt. Att hålla fötterna torra och väl ventilerade håller svampen borta. Att byta strumpor och skor regelbundet minskar också risken för infektion. Gamla skor kan bära på stora mängder svampsporer och du kan behöva kasta väl använda träningsskor.

När du utnyttjar publika duschar och omklädningsrum bör du använda tofflor och flip-flops för att skydda fötterna från golvet. Undvik även att gå barfota hemma. Undvik att dela handdukar eller personliga hygienartiklar såsom nagelsaxar och fotfilar med andra eftersom de kan sprida en svampinfektion.

Om du uppvisar symptom på nagelsvamp ska du inte ignorera dem. Nagelsvamp kan vara svårt att bota och du har större chanser ett lyckas om du påbörjar behandlingen tidigt. Milda till måttliga infektioner kan behandlas med ett topikalt medel som Nalox. Genom en antisvampeffekt bryter Nalox ner de svampceller som vanligen orsakar nagelsvamp samtidigt som medlet är verksamt mot missfärgningar och stärker nagelns yta och naturliga skydd mot svampinfektioner. Nagelsvamp kan ta flera månader att behandla men vid användning av Nalox ser du de första tecknen på förbättringar ofta redan efter 1 veckas* behandling. För att behandla själva infektionen är det viktigt att fortsätta behandlingen tills dess att en ny, frisk nagel har vuxit ut. 

Svårare infektioner kan kräva operation, ibland i samband med starka mediciner.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nalox – trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox motverkar nagelsvamp, minskar missfärgning och stärker och jämnar ut nagelns yta.

Instruktionsvideo

Se på instruktionsvideon för att lära mer om hur Nalox ska användas.

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.