Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nagelsvamp - symtom

Nagelsvampsymtom kan ta år att utveckla.

Sköra, tjocka och missfärgade naglar är vanliga symtom på nagelsvamp. Många människor vet inte om att de är påverkade. även om det är en vanlig sjukdom som är allt mer utbredd bland äldre människor. Det finns flera olika typer av svamp och dina symptom på nagelsvamp kan variera beroende på vilken typ du har. De två vanligaste nagelsjukdomarna orsakas av hudsvamp så kallad dermatofyter. Svampen lever på keratin, vilket är det protein som bygger starka hårda naglar.

Inte alla nagelsjukdomar beror på svamp. Psoriasis, eksem och kan orsaka liknande symptom1.

Nagelsvamp kan infektera en eller flera naglar och är vanligast i stortånageln och lilltånageln, eftersom de oftare kommer i kontakt med dina skor. Infektionen är oftast helt smärtfri till en början men lämnas den obehandlad kan symptomen förvärras och orsaka smärtor och obehag som kan göra det svårt att stå och gå. Infekterade tånaglar blir ofta så tjocka att de blir svåra att klippa och att skor blir obekväma. I vissa fall kan nageln helt släppa ifrån nagelbädden vilket gör att vita eller gula fläckar uppstår. Så småningom kan den helt falla av. Den oaptitliga synen av en infekterad nagel kan också orsaka social stigma och ge upphov till att den drabbade skäms, speciellt om det är fingernaglarna som är drabbade.

Nagel svamp tånagel missfärgad

Olika typer av nagelsvamp och deras vanligaste symtom

  • Distal subungal onychomycosis är den vanligaste formen av svampinfektion i naglar och orsakar ca 90 procent av alla fall. Den här typen av svampinfektion drabbar oftast både nageln och huden under den, och är vanligare i tånaglar än i fingernaglar. Infektionen startar oftast som en missfärgad fläck i hörnet av stortånageln och sprids sedan långsamt mot nagelbandet. Andra symptom är gropar, gula streck i nagelbädden och under nageln, missfärgningar och förtjockning av nageln som kan börja flaga och släppa ifrån nagelbädden. Skräp som fastnar under nageln kan orsaka fula bruna missfärgningar och dålig lukt. Infektionen kan också orsaka sköra naglar som mjuknar och börjar falla sönder.
  • Proximal subungal onychomycosis liknar den föregående typen men infektionen börjar vid nagelbandet och sprider sig mot nagelspetsen, vilket får nageln att resa sig från tån. Denna typ av svamp är mycket ovanlig och drabbar vanligtvis personer med nedsatt immunförsvar.
  • White superficial onychomycosis är en nagelsvamp som orsakar vita fläckar eller streck på nagelns yta som kan mjukna, bli torr och pulverartad i takt med att infektionen sprider sig. Till slut kan nageln bli skadad, söndervittrad och brun eller grå, men till skillnad ifrån Distal-typen orsakar inte denna svamp att nageln släpper ifrån bädden.
  • Yeast onychomycosis orsakas av candidasvampen. Gula, bruna, vita eller allt mer tjocka naglar är vanliga symptom på nagelinfektioner som orsakats av jäst. En del människor med candida i naglarna har också en jästinfektion i munnen eller lider av kronisk paronychia, en av de vanligaste typerna av hudinfektioner.

1Thomas J et al. J of Clinical Pharmacy and Therapeutics 2010: 35; 497-519

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nagelsvampbehandling

Att behandla nagelsvamp kan vara en utmaning, vilka är de olika behandlingsalternativen?

Nagelsvamp hos idrottare

Nagelsvamp är mer vanlig bland hos idrottare. Vilka är riskfaktorerna bland idrottare?

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.