Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Sköra naglar – ett vanligt tecken på nagelsvamp

Om du har torra och sköra naglar, är proteinlagren i dina naglar benägna att spricka och brytas av.

Sköra naglar, också kallat onykorrexi eller nageldystrofi i medicinska termer, kan drabba vem som helst men är speciellt vanligt hos äldre kvinnor. Nageldystrofi betyder bokstavligen dålig nagelbyggnad och åkomman orsakas vanligen av trauma eller av en infektion, till exempel nagelsvamp (onykomykos) eller nagelpsoriasis. Torr luft, överdriven handtvätt och kontakt med kemikalier ökar risken för sköra naglar. Ålder och arvsanlag kan också göra dina naglar svagare och mer benägna att brytas.

Om du har torra och sköra naglar riskerar proteinlagren i dina naglar att separeras och skiva sig.

Symtom på sköra naglar

Vanliga symptom på torra och sköra naglar är vanställda naglar som skivar sig och spricker på längden. Smådelar av nageln kan brytas av. Ibland byggs ett gult lager av keratin upp under nageln och tvingar den att resa sig ifrån nagelbädden och till slut lossna. Om nageln faller av finns det risk att den inte växer ut på ett riktigt sätt. Nageldystrofi är inte ett farligt tillstånd men skadade naglar kan orsaka smärtor och är inte roligt att se på vilket kan orsaka social stigma.

Nagel svamp spröd tånagel

Sköra naglar orsak:

  • Nagelsvamp. Onykomykos, eller nagelsvampinfektion, är den ledande orsaken till sköra naglar. Svampen är en parasiterande mikroorganism som når in i naglarna genom små sprickor eller genom utrymmen mellan nageln och huden under den. Tånaglar är speciellt utsatta för Onykomykos då trånga skor ger ultimata förutsättningar för svampen att växa i och med att det är mörkt, fuktigt och varmt. Förutom att orsaka vittrande och flagande naglar kan nagelsvamp leda till missfärgade naglar och förtjockade naglar.
  • Psoriasis. Nagelpsoriasis drabbar ungefär hälften av de personer som lider av hudsjukdomen psoriasis och kan leda till utgjutningar under nageln som gör att nageln spricker eller blir deformerad. Gropiga, sköra och missfärgade naglar är andra symptom på nagelpsoriasis.
  • Trauma. Att klämma ett finger eller slå i tån kan göra att blod samlas under nageln, vilket kan leda till missfärgningar och en skör nagel. Så småningom kan den släppa från nagelbädden och falla av helt. Om nagelbädden är skadad till följd av traumat är det möjligt att den nya nageln inte växer ut som den ska.
  • Andra sjukdomar. I vissa fall kan sköra naglar vara ett tecken på underliggande sjukdomar såsom undernäring, hypertyrios eller andra endokrina sjukdomar.

Behandling av torra och sköra naglar

Om du har sköra, flagande eller spruckna naglar till följd av miljöfaktorer kan ett enkelt livsstilsbyte hjälpa. Undvik till exempel att ha händerna eller fötterna i vatten längre stunder och se till att torka dem ordentligt efter att de varit våta. Använd en mild tvål och tvätta inte händerna överdrivet ofta. Försök också undvika att utsätta dina naglar för kemikalier såsom nagellacksborttagare och smörj in dem dagligen.

Är det däremot nagelsvamp eller nagelpsoriasis som är orsaken till dina torra och sköra naglar kommer du att behöva ytterligare behandling för att bli av med problemen och ju tidigare du påbörjar behandlingen desto bättre. För milda till måttliga fall av onychomychosis finns det flera receptfria krämer, salvor och nagellack. Ett annat alternativ är Nalox, en topikal behandling som behandlar naglar drabbade av svampinfektion eller psoriasis. Nalox hjälper också mot missfärgade och deformerade naglar. Nalox återfuktar och jämnar ut nagelns yttre lager och genom att förändra nagelns mikromiljö och förbättra dess naturliga skydd håller den nageln i god kondition. De första tecknen på en tillfrisknande nagel syns redan efter bara 1 veckas* behandling. För bästa resultat, fortsätt behandlingen tills en normal nagel har vuxit ut.

I svåra fall av nagelinfektion är det risk att en topikal antimykotisk behandling inte hjälper och en läkare kan rekommendera ett oralt läkemedel, att nageln opereras bort eller att du laserbehandlas. Även om det inte finns något botemedel för nagelpsoriasis behandlas allvarliga fall ibland med steroidinjektioner.

Att behandla nagelsvamp och nagelpsoriasis är en utmaning och oavsett vilken typ av behandling du väljer kan läkningen ta upp till sex månader för en fingernagel och så mycket som upp till ett år för en tånagel.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Symtom på nagelpsoriasis

Ungefär hälften av alla som har psoriasis har symtom i naglarna.

Nagelsvamp

Personer med psoriasis har större risk att få nagelsvamp.

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.