Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Varför får man nagelsvamp?

Nagelsvampinfektion, eller onykomykos, är det vanligaste nagelproblemet och står för ca 50 procent av alla nagelinfektioner1.

Nagelsvampinfektion eller onykomykos är den vanligaste nagelsjukdomen och står för ca 50 procent av alla nagelinfektioner1. Vet du vad som orsakar nagelsvamp? Som namnet antyder handlar det om ett svampangrepp, pyttesmå parasitiska organismer som varken är ett djur eller en växt. Svamp trivs där det är fuktigt och varmt och lever på keratin, vilket är det vanligaste proteinet i dina naglar, ditt hår och din hud. Nagelsvamp orsakar en överproduktion av keratin vilket får din nagel att tjockna och släppa ifrån nagelbädden.

På dina fötter finns en uppsjö av olika typer av svamp - fler än någon annanstans på din kropp - men inte alla typer är skadliga. De två typer som oftast orsakar infektioner är dermatofyter och jästsvampar. Dermatofyterna är oftare orsaken till nagelsvamp i våra trakter, medan jästsvamparna trivs i tropiska klimat och oftare angriper fingernaglarna. Det finns flera olika sorters jäst som kan orsaka onykomykos i fingernaglarna men de flesta fall beror på Candida albicans, samma jäst som orsakar underlivssvamp. Mögel är en annan vanlig orsak till svampinfektioner i tropiska klimat.

Nagelsvamp tånagel missfärgad

Riskfaktorer för nagelsvamp

Nagelsvamp sammanfaller ofta med en hudsvampsinfektion eller efter en nagelskada, men vissa sjukdomar kan påverka immunförsvaret och göra dig mer mottaglig för svampinfektioner.

  • Hudsvampsinfektion. Fotsvamp, som får huden mellan tårna att klia, bli röd och fjälla, är en vanlig orsak till nagelsvamp. Av de som har fotsvamp drabbas cirka en tredjedel också av nagelsvamp. Både fotsvamp och onykomykos beror på dermatofyter och infektionen sprids lätt från huden till tånaglarna.
  • Skadade naglar eller hud. Nagelbitande, återkommande yttre skador, gamla skador eller små skärsår i huden kring naglarna ökar också risken för svampinfektioner. Dina nagelband kan också skadas och bli mer mottagliga för onykomykos om du har dina händer i vatten under längre perioder, till exempel om du diskar mycket för hand i ditt yrke.
  • Fukt och väta. Svamp älskar varma och fuktiga miljöer och frodas i badbassänger och duschrum. Simmare löper faktiskt tre gånger högre risk är andra att drabbas av svampinfektioner. Nagelsvamp är också smittsamt, så att använda publika duschar och gå barfota i omklädningsrummet utsätter dig för risk att smittas av andra människor.
  • Trånga skor. Onykomykos är vanligare i tånaglar än i fingernaglar, delvis på grund av att den mörka, varma och fuktiga miljön i dina skor skapar perfekta förutsättningar för svampen att frodas. Skor hindrar också blodcirkulationen i fötterna vilket gör det svårare för immunförsvaret att upptäcka och bekämpa infektionen. Att bära trånga svettiga skor och samtidigt utsätta tånaglarna för konstant tryck är en av anledningarna till att idrottare är överrepresenterade när det gäller svampinfektioner.
  • Sjukdomar och medicinering. Om ditt immunförsvar är nedsatt på grund av sjukdom eller användning av steroider eller antibiotika är du mer känslig för svampinfektioner i naglarna. Psoriasis, IBS, AIDS, diabetes, cancer eller dålig blodcirkulation kan alla kopplats till ökad risk för svampinfektioner.
  • Ålder. Risken att drabbas av onykomykos ökar med åldern och vad gäller personer över 60, kan många besväras av det. Detta beror sannolikt på att äldre har sämre blodcirkulation och tjockare naglar som växer långsammare. 
  • Ärftlighet. Nagelsvamp är inte ärftligt men dina genetiska förutsättningar kan antingen göra att du är extra känslig för eller extra motståndskraftig mot infektionen. Om en familjemedlem har onykomykos är det också stor risk att smittas om ni använder samma dusch eller delar handdukar.
  • Andra faktorer. Rökning, lösnaglar och att svettas överdrivet har också kopplats till ökad risk för nagelsvampinfektioner. De är också vanligare bland män än bland kvinnor.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Nagelsvamp – lär dig mer

Vilka är symptomen för nagelsvamp och vilka behandlingsalternativ finns?

Nagelsvampbehandling

Att behandla nagelsvamp kan vara en utmaning, vilka är de olika behandlingsalternativen?


1Thomas J et al. J of Clinical Pharmacy and Therapeutics 2010: 35; 497-519.Vem är drabbad? Se vår video här.

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.