Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på de mest vanligt förekommande frågorna om nagelsvamp, nagelpsoriasis och om behandling med Nalox.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

Klicka på frågan för att se svaret!

 • Är nagelsvamp smittsamt?

  Nagelsvamp, eller onykomykos, orsakas av levande mikroorganismer som lever på död hudvävnad, och svaret på frågan om det är smittsamt är ja. Svampen överförs från en person till en annan genom direkt eller indirekt kontakt. Den kan också sprida sig från en av dina naglar till de andra eller från en tånagel till en fingernagel. Risken för att smittas av nagelsvamp är särskilt hög i varma, fuktiga miljöer där svampen frodas, till exempel i publika badhus, duschar och omklädningsrum. Andra sätt att smittas av nagelsvamp är att dela handdukar, skor eller nagelsaxar med en smittad person. Smittan kan också spridas på nagelsalonger om hygienen inte sköts och verktygen inte steriliseras ordentligt mellan kundbesöken.

  Om du har symtom på nagelsvamp, till exempel missfärgade, deformerade eller förtjockade naglar, är det mycket troligt att du fick infektionen av någon annan och det är viktigt att du sköter om hygienen för att undvika att föra smittan vidare. Följ dessa steg för att hålla infektionen i schack och undvika risk för smitta:

  • Undvik att gå barfota, både hemma och på offentliga platser.
  • Dela inte skor med andra personer
  • Byt skor och strumpor regelbundet
  • Torka fötterna noga efter att du duschat.
  • Bär inte nagellack
  • Låt dina fötter lufttorka så mycket som möjligt.
  • Använd ett topikalt svampdödande medel, till exempel Nalox, på de infekterade naglarna.

  Onykomykos kan smitta människor i alla åldrar och av alla etniciteter men simmare och atleter, äldre och personer med vissa sjukdomar, som diabetes och psoriasis, löper högre risk än gemene man. Det är inte helt klarlagt varför vissa människor är mer mottagliga för svampinfektioner men risken är kopplad till försvagat immunförsvar.

 • Är nagelpsoriasis smittsamt?

  Psoriasis är en relativt vanlig kronisk sjukdom som också kan sätta sig i finger- och tånaglar. Men är psoriasis smittsamt? Svaret är nej, du kan inte bli smittad genom att röra vid någon som har psoriasis.

  Nagelpsoriasis är vanligare hos vuxna än hos barn och utvecklas vanligen i tjugoårsåldern men vem som helst kan få det. Sjukdomen uppträder lika ofta hos kvinnor som män och alla etniciteter är lika utsatta.

  Klassiska symptom på nagelpsoriasis är gropiga, missfärgade naglar som ibland blir tjocka och deformerade. Blodansamlingar under naglarna kan göra att nageln lossnar från huden och faller av. Även om det inte finns något botemedel kan symptomen lindras med rätt behandling för nagelpsoriasis.

 • Var kan jag köpa Nalox?

  Du kan köpa Nalox på de flesta apotek.

 • Finns det risk att Naloxtuben smittas med svamp?

  Tuben har en spärr som hindrar smitta från att tränga in till innehållet.

 • Hur länge räcker en tub Nalox?

  Hur mycket som går åt beror på hur många naglar som är infekterade och behöver behandlas, men tuben räcker i cirka tre månader om du behandlar tre naglar.

 • Kan jag använda Nalox under gravidtet eller medan jag ammar?

  Ja, Nalox verkar endast lokalt.

 • Kan barn använda Nalox?

  Som för många produkter finns det begränsad erfarenhet vad gäller användning på barn. Inga studier om Nalox på barn har gjorts, vi rekommenderar försiktighet och råder dig att konsultera en läkare först.

 • Kan jag använda nagellack under behandlingen?

  Nagellack kan användas på behandlade naglar, men nagellacket ska tas bort varje dag innan ny applicering av Nalox.

 • Har Nalox några bieffekter?

  Tillfällig irritation i den intilliggande huden kan förekomma, liksom en missfärgning av nageln. I vissa fall kan delar av nageln släppa ifrån nagelbädden. Det finns inga kända bieffekter som beror på användning av Nalox parallellt med användning av andra läkemedel.

 • Kan jag använda Nalox även om jag inte är helt säker på att det är nagelsvamp jag har?

  Användning av Nalox kräver inte läkardiagnos och Nalox kan köpas receptfritt på apoteket. Nalox förbättrar utseendet på din nagel och hjälper mot missfärgningar och deformationer även om de beror på något annat än nagelsvamp.

 • Hur använder jag Nalox?

  Det går lätt att behandla nagelsvamp med Nalox utan att behöva fila nageln. Nalox appliceras en gång per dag på den missfärgade nageln. Läs mer här om hur du använder Nalox.

 • Hur stoppar Nalox utvecklingen av nagelsvamp?

  Genom att förändra nagelns mikromiljö och stärka nagelns ytskikt förändrar Nalox förutsättningarna till det sämre för svampen. På det sättet stoppas infektionen.

Nagelsvamp – lär dig mer

Vilka är symptomen för nagelsvamp och vilka behandlingsalternativ finns?

Nalox – en trippelverkande nagelsvampbehandling

Nalox behandlar nagelsvamp, normaliserar nagelns tjocklek och minskar missfärgningar på nageln, ofta med synlig förbättring redan efter bara 1 vecka.*

Läs mer
nalox box

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.